Geschiedenis en wat is oefentherapie Cesar-Mensendieck:

Bess Mensendieck (1867-1957) was de grondlegster van de oefentherapie Mensendieck. Zij werkte aan een oefenmethode vanuit de visie dat iedereen zelf de contouren van zijn lichaam kan bepalen door zich op een functionele manier te bewegen. Het gaat haar om bewust en totaal bewegen. Mensendieck werd ingezet als middel om de gezondheid te herstellen of te versterken. Ze start met het behandelen van poliopatiƫnten en bemerkt dat juist een activerende benadering met respect voor de wil en motivatie van de patiƫnt veel meer oplevert met betrekking tot het lichamelijk functioneren, dan de veelal passieve behandelingen.
Marie Cesar ( 1894-1975) was leerling van Mevr. Mensendieck en later docent op de Mensendieck opleiding. Zij had in haar loopbaan tegenstrijdige opvattingen over bewegen leren kennen en wilde deze kennis integreren. In 1937 richtte zij haar eigen opleiding op, Opleiding Oefentherapie Cesar. In 2004 zijn de twee beroepsverenigingen samen gegaan in de VVOCM.

Oefentherapie Cesar-Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon. Het primaire doel van de oefentherapie is om de klachten te doen verdwijnen, verminderen, en/of voorkomen, uitgaande van ieders- strikt persoonlijke- bewegingsmogelijkheden en rekening houdend met een bepaalde situatie waarin een ieder zich bevindt (leef- en beroepsomstandigheden).

Mensen lopen, gaan zitten, staan op. Mensen bukken, tillen, springen, maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate. Het bewegen gebeurt grotendeels onbewust en iedereen ontwikkelt zo zijn eigen houdings- en bewegingsgewoonten. Maar...niet al die gewoonten zijn goed voor het lichaam.